INFOBIRO: Publikacije
SAVEZNICI I DOBROVOLJCI u križarskom ratu protiv boljševizma

SARAJEVSKI NOVI LIST,

Europa stupa novim korakom. - Plutokrati se na otoku već bore sa zrakom, dok boljševici već leže na koljenima i očekuju zamah njemačkog mača. - Pred posljednjim korakom za konačno oslobođenje

SAVEZNICI I DOBROVOLJCI u križarskom ratu protiv boljševizma

Autori: E.S.

Rame uz rame s njemačkim vojnicima ne stoje danas na istočnoj fronti samo Finci, Rumunji, Slovaci i Mađari, već se u čitavoj Europi skupljaju vojnici, koji će da idu na istočnu frontu kao saveznici ili kao dobrovoljci, da bi sudjelovali u borbi protiv sovjeta. Njemačka je istočna fronta postala europ. frontom, i početkom rata protiv sovjeta digao se takoreći zastor, iza kojeg možemo jasnije negoli ikada do sada vidjeti ogromnu promjenu, koja je međutim izvršena u Europi, i koja je već sada dovela do jedinstvene fronte kontinenta. Zbog opasnosti s istoka stoje pod njemačkim vodstvom čak i jučerašnji protivnici s oružjem u ruci jedni kraj drugih. Zavedeni narodi su konačno uvidjeli, gdje su njihovi neprijatelji. Ne šalje samo Italija, osovinski drug, svojih vojnika na istok, da se bore zajedno s Nijemcima, kako su oni to već naučeni na svim odlučnim frontama, da stoje uz bok s talijanskim vojnicima, nego sada dolaze dobrovoljci iz Hrvatske, iz Španjolske i Francuske, iz Nizozemske, iz Norveške, iz Danske i Švedske. Europa stupa novim korakom. Akо sada dolaze španjolski dobrovoljci u Njemačku, da idu na istočnu frontu, Nijemci ih pozdravljaju srdačno i primaju ih u svoje redove kao drugove, s kojima su se već jednom borili rame uz rame u sudbonosnoj borbi, koja se je od 1936. do 1939. vodila za samu Španjolsku. Iz naše sadašnje perspektive vidimo jasnije, nego što je tada široka javnost mogla vidjeti, vezu između španjolskog rata i onoga, što se je poslije razvilo, što se je tada u Španjolskoj dogodilo, to je bio preteča ove borbe, u kojoj danas stojimo. To je bila velika uvodna bitka u velikom obračunavanju dvaju svijetova. Prvi puta su tada udarila oružja novih sila Europe na jedinstvenu frontu boljševika i plutokrata. Već su tada bili na drugoj strani Moskva i London, začetnici i huškači rata i već tada je London povlađivao bestijalne metode boljševika, koje sada opet doživljavamo na istočnoj fronti. Tada je to bilo prvo mjerenje snaga, u kojem su si stajala nasuprot dva svijeta. I dok su se stanovnici nove Europe, Njemačka i Italija, stavili na stranu generala Franca i time se borili za novi poredak, pokušavali su plutokrati na drugoj strani svim sredstvima zadržati razvoj, pokušavali su boljševici sa svoje strane izrabiti požar u svoje svrhe i raspiriti ga u europsku vatru. Nije se radilo više o samoj Španjolskoj, nego o čitavoj Europi. I kada je padom Madrida bitka bila konačno odlučena, nove su snage osvojile svoju prvu tvrđavu. Međutim je novi poredak obuhvatio čitavu Europu, koja je već prešla na to, da sama uhvati za grkljan svoja dva velika neprijatelja. Plutokrati se na otoku već bore sa zrakom, dok boljševici već leže na koljenima, a njemački mač zamahuje, da im zada konačni smrtni udarac. Ako je tada u Španjolskoj 18. lipnja 1936. učinjen prvi korak vojnika nove Europe, to mi danas stojimo pred posljednjim korakom za konačno oslobođenje.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.