INFOBIRO: Publikacije
Dlake u kukavičjem jajetu

REPORTER,

Na druženju 27. i 28. avgusta 1993., Alija Izetbegovic objasnio je poslanicima da je sazrelo vrijeme da se “od Bosne spase što se spasti može”. To je znacilo da je aktivirana Izetbegoviceva ideja o “Bosanskoj Republici”, odnosno, o teritoriji sa jasnom muslimanskom vecinom, bez srpskog i hrvatskog “remetilac kog faktora”

Dlake u kukavičjem jajetu

Autori: SAŠA BIŽIĆ

Na drugom okupljanju skupštine takozvane Republike Bosne i Hercegovine, 11. maja 1993., poslanicima je predocena definitivna verzija Vens-Ovenovog plana. Iako je dokument vec bio usaglašen na sastancima ratnih lidera tri nacije i medunarodnih posrednika, bošnjacka vlast Alije Izetbegovica nastavila je sa simulacijom demokratije i sazvala “parlament” da podrži mirovni sporazum. Celnu poziciju u tom tijelu vec je preuzeo podobni Miro Lazovic, oznacavajuci pocetak ere u kojoj ce, prema aktuelnoj de .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.