INFOBIRO: Publikacije
Srbija je kroz stoljeća Kosovo uvijek i zaposjedala i gubila vojnim putem; u zadnjem ratu ga je izgubila nepovratno!

SLOBODNA BOSNA,

Ugledni slovenacki profesor, diplomata i politicar dr. ALEŠ BEBLER u iscrpnom tekstu koji ce “SB” objaviti u dva nastavka analizira historijske i kulturološke pretpostavke proglašenja nezavisnosti Kosova i njegovog konacnog osamostaljivanja od Srbije i argumentirano polemizira sa velikosrpskim mitom o Kosovu kao “srcu Srbije”

Srbija je kroz stoljeća Kosovo uvijek i zaposjedala i gubila vojnim putem; u zadnjem ratu ga je izgubila nepovratno!

Autori: ALEŠ BEBLER

Krajem XIX i na pocetku XX stoljeca tadašnje evropske velesile bavile su se problemom ‘bolesnika na Bosforu’ Otomanskim carstvom. Samo dio tog problema su bili teritoriji u evropskim posjedima Otomana na kojima su vecinu stanovništva cinili Albanci. Jedan od tih teritorija je bila velika administrativna jedinica Vilajet Kosova ciji je manji dio bila zemlja koju danas zovemo Kosovo, odnosno u zvanicnoj srpskoj verziji “Kosovo i Metohija”. Za odvajanje Kosova od problema teritorija današnje Albani .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.