INFOBIRO: Publikacije
Goldman Sachs: Barel nafte 2011. godine skače na 110 dolara

SEEbiz,

NEW YORK – Prosjecna cijena za barel americke nafte porijeklom iz Texasa koštat ce u 2011. godini 110 dolara, prognoziraju analiticari americke kompanije Goldman Sachs. Energetski strucnjaci su izracunali da ce tijekom 2011. cijena ruske ural nafte varirati u uskom rasponu od 100 dolara po barelu, ili približno deset posto ispod prognozirane cijene za teksašku naftu.

Goldman Sachs: Barel nafte 2011. godine skače na 110 dolara

Autori: SEEbiz redakcija

Analiticari Goldman Sachsa tvrde da ce se skok kotacija osnovne energetske sirovine u 2011. godini dogoditi uslijed ocekivanog rasta potražnje, prije svega u zemaljama sa brzo rastucim ekonomijam. Najveci rast potražnje nafte može se ocekivati u Kini koja ce ove godine, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, ostvariti visoku stopu rasta od osam i pol do devet posto. Iduce godine prosjecna cijena za barel nafte na burzi u New Yorku bi, prema prognozi strucnjaka Goldman Sachsa, trebala dostici 90 dola .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.