INFOBIRO: Publikacije
OHR: Referendumom bi RS izišla iz okvira Daytona

SEEbiz,

SARAJEVO - Planirani referendum koji je predložila Vlada RS-a, predvodena SNSD-om, kojim se u pitanje dovode elementi Opceg okvirnog sporazuma za mir, poznatog kao Dejtonski mirovni sporazum, izlazi izvan djelokruga ustavnih nadležnosti ovog entiteta, u suprotnosti je s njegovim obavezama prema Ustavu BiH i, kako je visoki predstavnik vec jasno stavio do znanja, krši Dejtonski sporazum, saopceno je iz OHR-a.

OHR: Referendumom bi RS izišla iz okvira Daytona

Autori: SEEbiz redakcija

Vlada Republike Srpske obavezna je da poštuje Dejtonski mirovni sporazum u cijelosti i da ne osporava mjere poduzete na osnovu Dejtonskog sporazuma i rezolucija Vijeca sigurnosti UN-a usvojenih u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda. Vlada RS-a iz tog razloga treba prestati s ugrožavanjem medunarodnih obaveza i opredjeljenja BiH. Organiziranjem referenduma o ovim pitanjima SNSD manipulira glasacima u RS-u kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih ekonomskih problema s kojima se suocavaju .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.