INFOBIRO: Publikacije
Radovan Karadžić: Markale su primitivna muslimanska namještaljka

SEEbiz,

HAAG - Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžic izjavio je danas u Haškom sudu, tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe, službenika UN Davida Harlanda, da su na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine, kada je u eksploziji poginulo 68 ljudi, muslimani "posijali lutke, proteze i stare leševe".

Radovan Karadžić: Markale su primitivna muslimanska namještaljka

Autori: SEEbiz redakcija

U prilog toj tvrdnji Karadžic je prikazao snimke pijace prije i poslije eksplozije - na snimku prije eksplozije vidi se prazna pijaca, bez ljudi i robe, sa nekolicinom osoba od kojih jedna nosi protezu noge i spušta je pored jedne tezge. Na snimku poslije eksplozije vidi se ta ista proteza i leš koji se prenosi do kamiona, a za koji Karadžic tvrdi da je stari vojnicki leš sa ratišta i da "ruka ima ukocenost, leš je dehidriran i ne vuce se bez poštovanja i reda svež leš". Srpska strana je tražila .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.