INFOBIRO: Publikacije
EU tržišta: Preporuke Nomure podigle Banco Santader i proširile optimizam

SEEbiz,

KOMENTAR - Oporavak akcija iz bankarskog sektora, koje su juce zabeležile pad nakon odluke nemacke vlade da zabrani short selling obveznica, CDS-ova, derivativnih instrumenata koji služe kao zaštita od rizika neispunjenja kreditnih obaveza i akcija deset najvecih nemackih finansijskih institucija, podigao je vodece evropske indekse na pocetku današnjeg trgovanja.

EU tržišta: Preporuke Nomure podigle Banco Santader i proširile optimizam

Autori: Tina Šušnjar Tina Šušnjar ST invest

Rast bankarskog sektora podstakao je i Banco Santander nakon što je Nomura, japanska finansijska institucija, podigla rejting akcije navodeci, medu ostalim, i ocekivanje poslovanja stranih filijala kao razlog. Iako su ocekivanja o španjskoj ekonomiji još uvek negativna, program pomoci Evropske Unije i Medunarodnog monetarnog fonda pruža odredenu podršku, a osim toga vecina, oko 64%, prihoda Banco Santander ostvaruje u inostranstvu. Evro je vratio deo gubitaka u odnosu na dolar, danas je porastao .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.