INFOBIRO: Publikacije
Vjerske vođe i javna vlast

OSLOBOĐENJE,

Načelni prigovor koji se stavlja učešću vjerskih vođa u političkom procesu, a posebno u javnoj vlasti, jeste da li te vođe, kada politički nastupaju, nastupaju sa pozicija vjere ili pozicija političkog interesa? Da li od svojih vjerskih sljedbenika traže podršku zato što to vjera nalaže ili zato što mogu najbolje artikulisati njihove političke interese? Da li pri političkom nastupanju smiju koristiti vjerske simbole i objekte?

Vjerske vođe i javna vlast

Autori: FIKRET KARČIĆ

Odnos vjerskih i političkih autori teta je staro pitanje u političko pravnoj i teološkoj misli. U Evro pi, to pitanje je praktično rješa vano kroz borbu carstva i papstva i završeno je usvajanjem modela o razdvajanju dvije vlasti političke i vjerske. Ovaj politički fakt je kasnije teorijski obrazložen i opravdan. Jevrejska teološkopravna misao je prihvatila ovaj razvoj putem pravila "zakon zemlje je zakon" (dina demalkhuta dina). U islamskoj pravnoj misli gdje je načelno važilo pravilo din ve de .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.